Logowanie się poprzez Facebook

Logowanie się poprzez Facebook

W wielu przypadkach aby móc korzystać z aplikacji na telefon konieczne jest zarejestrowanie się na danej stronie www. Jednak jakiś czas temu wymyślono, aby ten proce ułatwić, znacznie go skrócić i móc logować się na przykład przez już założone konto na Facebooku. Jak to działa? Nie ma konieczności wpisywania imienia, nazwiska, konta e mail, ani hasła, nie trzeba niczego potwierdzać, ale już w ciągu kilku minut mieć dostęp do tego, do czego się chce. I to jest jedna z pułapek współczesnego świata, szybkość w działaniu, ale także pozory.

Wydawać by się mogło, że niczego nie trzeba robić, potwierdzać, oszczędza się czas. Ale okazuje się, że kosztem prywatności, przez podanie dostępu do swojego, prywatnego wydawać by się mogło konta społecznościowego. A tym samym można narazić zarówno siebie, jak też i swoich znajomych na niezaplanowane treści, na to, ze skrypty zbiorą różne dane, które nie koniecznie miały wyjść poza naszą społeczność. Logowanie przez Facebooka nie byłoby nic złego gdyby te aplikacje lub strony które udostępniają te funkcje faktycznie należały do samej firmy w wielu przypadkach tak jednak nie jest bywa i tak że nie mają one także funkcji związanych z Facebookiem ale zwyczajnie Chcę uzyskać dostęp do naszych danych osobistych na przykład w celu tworzenia statystyk określonych zachowań użytkowników tak więc niechcący możemy stać się obiektem analiz, mimo że nie wyraziliśmy na badania marketingowe żadnej wydawać by się mogło zgody. Jak się jednak okazuje w praktyce to jej zgody udzielamy właśnie wtedy gdy logujemy się przez swoje konto bo przy wybraniu tej opcji robimy coś w rodzaju połączenia kont.

Tymczasem aplikacja która posiada dostęp No naszego konta Facebookowego, może dzięki temu wysyłać reklamy to naszej społeczności i to w dodatku takie na które nie mamy wpływu najgorsze Jeśli taka aplikacja używa także skryptów czyli działa w sposób zautomatyzowany może się w efekcie okazać że trudno się potem tego pozbyć a użytkownicy są niejako nękanie przez różnego rodzaju wiadomości w Messengerze albo powiadomienia które wyświetlają się także na ekranach i z telefonów.